14februari

Focus op gemeenteraadsverkiezingen (lokaal is niet nationaal)

Lokaal spelen vaak interessante zaken. Op deze zaken kun je lokaal meer invloed uitoefenen dan je denkt. Dat kan door op 21 maart te stemmen op de partij en/of kandidaat waarvan jij denkt dat deze jouw standpunten het best kan vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Bij een gemeenteraad van 21 raadsleden en een kiesdeler van 551 (in 2014) heb je meer invloed dan je mogelijk zou verwachten.

Door: Erik Zandvliet

Dat het tijdens het bepalen van zo'n verkiezingsuitslag spannend is blijkt ook uit de minimale verschillen die het verschil van een raadslid meer of minder voor vier jaar kunnen bepalen. Zo verkregen na telling PvdA en LPL in 2014 ieder twee zetels in de gemeenteraad terwijl PvdA 359 stemmen meer had. Ook had GroenLinks drie gemeenteraadszetels met slechts 58 stemmen meer dan PvdA. Spannend wordt het dus zeker!

Sommige stemmers laten hun lokale keuze voor een groot deel afhangen van wat zij bij landelijke verkiezingen zouden stemmen. Ook actuele landelijke ontwikkelingen kunnen op deze wijze de gemeenteraadsverkiezingen beïnvloeden. Het landelijke politieke leed is op dit moment redelijk verdeeld, maar vertroebelt het beeld op de belangrijke lokale onderwerpen waar de landelijke politiek niets mee van doen heeft. We staan lokaal voor grote uitdagingen in onder meer duurzaamheid, zorg, woningbouw, bereikbaarheid, werk en (sociale) verbinding (www.pvdaleiderdorp.nl).

Bij deze wil ik eenieder dan ook oproepen de negatieve landelijke politieke ontwikkelingen vooral landelijk te laten blijven. Oriënteer u via de verschillende verkiezingsprogramma's, breng een bezoek aan de verschillende lokaal politieke websites, maak gebruik van het KiesKompas om uw positie te bepalen èn bepaal wat voor u belangrijke lokale issues zijn en welke partij uw gevoel en uw standpunten de komende vier jaar het best lijkt te kunnen vertegenwoordigen!

Zoek de integrale verbinding van alle onderwerpen en stem PvdA Leiderdorp!!

Erik Zandvliet

Erik Zandvliet staat op de foto 2e van links achteraan. Naast hem staat Sophie Eversteijn.
Rechts van Erik staan Fred Vos, Peter Glasbeek, Jan Reijken en Oscar Menger.

Op de bank zitten van links naar rechts: Roeland Schmidt, Joyce van Reijn, Olaf McDaniel en Anita Dutour Geerling.





Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan