15juni

Olaf McDaniel: afscheid van mijn wethouderschap

op naar de oppositiebanken! Met de afscheidsreceptie een week in het achterhoofd is er nu dan echt een einde gekomen aan mijn wethouderschap. Een bijzonder moment om even stil te staan bij de afgelopen 19 maanden.

Door: Olaf Mc Daniel

Met de afscheidsreceptie van vorige week in het achterhoofd moet ik vaststellen dat er nu dan echt een einde is gekomen aan mijn wethouderschap. Een bijzonder moment om even stil te staan bij de afgelopen 19 maanden. In eerdere blogs hebben we al uitgebreid teruggekeken op de geslaagde campagne, de PvdA-zetelwinst, de verrassende afwijzing van de PvdA als coalitiepartner en het hervonden nieuwe enthousiasme om met de oppositiepartners het ambitieakkoord zoveel mogelijk te gaan realiseren.

Portretfoto OlafMcDaniel

Op de foto: Olaf McDaniël

Ik ben blij dat ik in de achterliggende periode van 19 maanden als wethouder binnen korte tijd onder andere op duurzaamheid, betrokkenheid en sport toch relatief veel heb kunnen helpen realiseren. Ik denk dan direct aan onder meer het bekender maken van de duurzaamheidslening, het bij duurzaamheid betrekken van lokale duurzaamheidsambassadeurs, het stimuleren van het gebruik van zonnepanelen, het omgekeerd inzamelen, de ‘geadopteerde’ buurtspeeltuinen, de voedselbank en het nieuwe complex van RCL. Genoemde prestaties zijn uiteraard niet door mij alleen, maar in collegiale samenwerking met VVD, CDA en LPL gerealiseerd. Gezien mijn afscheidskado is men mij kennelijk het meest gaan zien als wethouder zonnepanelen (Unity sprak over ‘mister duurzaamheid’). Als ex-wethouder duurzaamheid van 19 maanden beschouw ik dat als een compliment.

Toch wil ik hier nog even kwijt dat toen het programma van de nieuwe LPL/VVD/CDA-coalitie mij bekend werd, ik wel begreep waarom men de PvdA Leiderdorp er niet bij wilde. Dit nieuwe programma betekent een forse ruk naar rechts, weinig ambitie en veel van de maatregelen die mede dankzij de PvdA tot stand zijn gebracht zullen opnieuw worden onderzocht, geëvalueerd, ter discussie gesteld en wellicht worden teruggedraaid. Met de PvdA binnen deze coalitie had dit akkoord er nooit zo uit kunnen zien.

Deze ruk naar rechts, deze studieperiode is natuurlijk niet goed voor het Leiderdorp met grote regionale uitdagingen onder meer op het gebied van duurzaamheid, huisvesting, klimaatdoelstellingen, mobiliteit en zorg. De verkiezingsuitslag maakt dit echter mogelijk en deze coalitie heeft elkaar gevonden in het akkoord zoals dit er ligt.

Gezien het ambitieniveau van het door de huidige coalitie samengestelde akkoord kostte het D66, PvdA, GroenLinks en CUSGP (samen 10 van de 21 raadszetels) dan ook weinig moeite om een ambitieakkoord overeen te komen met veel verder gaande plannen dan het coalitieakkoord. Ik verheug me op het hernieuwde oppositie voeren. Oppositie voeren met mooie ambitieuze alternatieve voorstellen en een fris samengesteld oppositieblok! Waarschijnlijk zal ik weer even moeten wennen aan mijn oppositie- in plaats van collegerol.

Afscheid van wethouders Wassenaar en McDaniel

Foto gemaakt door: Johan Kranenburg


Op donderdag 7 juni was voor Kees Wassenaar mij een officieel afscheid georganiseerd. We kregen beiden een fraai stukje fotoshopwerk van onze burgemeester. Kees ontving een gefotoshopte foto van het gemeentehuis met een IKEA-vestiging (die in werkelijkheid op het allerlaatste moment niet door gaat) op de achtergrond. Ik ontving een gefotoshopte versie van het gemeentehuis dat geheel was voorzien van zonnepanelen. Die liggen daar al wel, maar de suggestie was duidelijk: er zijn nog duizenden daken in ons dorp waar ze niet liggen. Kortom: er liggen nog veel uitdagingen in het verschiet………………………

Olaf McDaniël





Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan