17januari

11 februari Agnes Jongerius in Leiderdorp: Heeft Europa nog wel toekomst?

Agnes Jongerius, PvdA-europarlementariër, gaat op donderdag 11 februari a.s. in op de vraag: Heeft Europa nog wel Toekomst? Alle belangstellenden zijn welkom vanaf 19.30 u in het Leiderdorpse Gemeentehuis.

Door: de redactie

Nog maar even geleden, in december 2012, werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de Europese Unie. Her en der verschenen beschouwingen over het groeiende belang van de economische ‘soft power’ van Europa. Dat lijkt nu allemaal ver weg: de Russische annexatie van de Krim in 2014 en de oorlogssituatie in de Oekraïne riepen voor wat de EU betreft vooral een gevoel van machteloosheid op. En 2015 zullen we ons vooral als een voortdurende crisis herinneren. Niet alleen de eurocrisis, vooral rond Griekenland, maar ook de sterk stijgende werkloosheid in Europa, zeker ook onder jongeren, en de vluchtelingencrisis die nog steeds voortduurt. Het geeft een gevoel van chagrijn, dat door terreurdreiging, reactionaire en anti-democratische tendenzen in Hongarije en Polen en de dreigende uittreding van Groot-Brittannië verhevigd wordt. Eurocommissaris Frans Timmerman stelde vorig najaar in zijn Europa Lezing dat het Europese samenwerkingsproject wel eens zou kunnen stranden door nationalistische bewegingen die inspelen op de onder Europeanen levende angst.

Europarlementarier Agnes Jongerius

Agnes Jongerius zit als europarlementariër in ‘het oog van de storm’. Zij studeerde cum laude af in de sociaal economische geschiedenis, maar iedereen kent haar natuurlijk vooral uit haar tijd als voorzitter van de FNV, waar zij altijd in de bres sprong als belangen van gewone werknemers werden geschaad. In het Europees Parlement houdt ze zich vooral bezig met sociale zaken, arbeidsomstandigheden en handel. Recentelijk keerde ze zich tegen de chanterende invloed die vanuit de Britse dreiging met uittreding uitgaat op in voorbereiding zijnde bescherming van Europese werknemers.

De Nederlandse bevolking kan zich tijdens het raadgevend referendum op 6 april uitspreken over het associatieverdrag met Oekraïne. De Britse bevolking gaat dit jaar stemmen voor of tegen uittreding uit de Europese Unie. De vluchtelingen crisis en het gebrek aan banen zorgen ervoor dat ook los daarvan het crisisgevoel in Europa aanhoudt. Daarmee is de vraag: “ Heeft de Europese Unie nog wel toekomst? “ een heel actuele en relevante.

Eerlijke arbeidsomstandigheden in de Europese unie

Agnes Jongerius houdt een korte lezing over haar strijd voor eerlijke arbeidsomstandigheden in de Europese Unie en het belang van een sociaal Europa. Daarna is er er gelegenheid met haar van gedachten te wisselen over de toekomst van Europa.

Voorafgaand aan deze bijeenkomst legt Agnes Jongerius een werkbezoek af in Leiden en ontmoet daarna in Leiderdorp een groep Leiderdorpse jongeren met wie ze spreekt over de vraag wat Europa voor jongeren betekent.

Alle belangstellenden zijn welkom vanaf 19.30 u in het Leiderdorpse Gemeentehuis, Willem-Alexanderlaan 1, 2351 DZ Leiderdorp Gespreksleider is Olaf McDaniel. Aanvang: 20.00 u.





Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan