02juli

Het nieuwe kader voor Leiderdorp

De VVD, D'66 en CDA coalitie bezuinigt wild om zich heen. Na jaren van mooi weer spelen van de wethouder van Financiën Van der Eng (nu 5 jaar wethouder van financiën) komt de aap uit de mouw: we stevenen af op een enorm tekort in 2019 bij ongewijzigd beleid.

Door: Olaf Mc Daniel

Een verrassende mededeling van de wethouder die bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 nog trots meldde dat de gemeentefinanciën dank zij hem geheel op orde waren. Niets blijkt minder waar, de afgelopen jaren zijn de vele miljoenen die zijn verdiend door de verkoop van de NUON aandelen er “door heen gejaagd” om –zo blijkt nu- de toen al opdoemende tekorten te maskeren.

In de visie van dit College is er maar één manier om dit tekort weg te werken: drastisch bezuinigen. In één keer doet dit VVD, D66 en CDA college alles waar de afgelopen decennia aan gebouwd en gewerkt is in de aanbieding. Een greep uit de maatregelen: het (nagenoeg) sluiten van de bibliotheek, korten op uitkeringen, het laten verwilderen van de Houtkamp en Bloemerd, sterk verminderen van de onkruidbestrijding in het hele dorp, niet meer investeren in de renovatie van schoolgebouwen, het beperken van gladheidbestrijding tot de hoofdwegen, niet vernieuwen van oude software, opheffen van de JOPS en het verzelfstandigen van de Kinderboerderij.

Dit college gaat er dus kennelijk van uit dat er geen strenge winters meer komen, geen kinderen meer geboren worden in ons dorp zodat ze niet in aftandse schoolgebouwen les hoeven krijgen, er grote belangstelling komt voor boot-camps die dan in de verwilderde Houtkamp en Bloemerd nog voor enige reuring gaan zorgen en er in de komende jaren niemand meer aangewezen is op een uitkering.

En dit alles zonder dat de inwoners van Leiderdorp hierover iets hebben kunnen zeggen. Voor elke wijziging in de bebouwing van ons dorp zetten we een jarenlange inspraakprocedure op, maar nu basisvoorzieningen in ons dorp dreigen te verdwijnen, moet de Gemeenteraad dit op stel en sprong gaan goedkeuren? Wij denken van niet !





Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan