22april

Beeldvorming

Wikipedia zegt hierover: ‘ Beeldvorming kan verwijzen naar het ontstaansproces van een beeld ( b.v. in de media) over een persoon die niet noodzakelijkerwijs met de werkelijkheid of de feiten hoeft overeen te komen’. In zijn column schrijft Eric Majoie over de gevaren van onterechte beeldvorming

Door: Eric Majoie

Beeldvorming is hardnekkig en kan iemand maken of breken. Vooral in onze weinig vergevende cultuur worden mensen die een andere mening durven te verkondigen door o.a. de media direct aan ‘het kruis genageld’. Soms – aldus de gangbare mening – terecht, maar ook vaak ten onrechte of in ieder geval te voorbarig. Velen worden daardoor beschadigd en vervolgens jaren achtervolgd door negatieve beeldvorming.

Mensen veranderen immers niet; ‘eens een dief altijd een dief’ is als gezegde in onze zuinige en weinig tolerante cultuur niet voor niets ooit in de Van Dalen opgenomen.

Beeldvorming is ook snoeihard als het gaat om het oordelen over mensen. Vooral diegenen die zichzelf durven te zijn en het beste met anderen voor hebben of misstanden aan de kaak durven te stellen worden door de samenleving en vooral zij die het voor het zeggen hebben opzij gezet of volkomen geïsoleerd. Voor andersdenkenden of vrije geesten is vooralsnog geen ruimte. Zij vormen een bedreiging en worden niet gezien als vernieuwers die de ommekeer in onze samenleving teweeg moeten brengen.

Beeldvorming is en blijft halsstarrig en is voor velen de absolute werkelijkheid die men helaas moeilijk kan loslaten; dat de feiten weleens anders kunnen liggen doet er zelden toe.

Eric Majoie





Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan