28oktober

Nader beschouwd: Sociaal Ondernemerschap

In de rubriek: “Nader beschouwd”, geeft Eric Majoie zijn visie op mens en maatschappij. In zijn nieuwste column heeft Eric het over Sociaal Ondernemerschap

Door: Eric Majoie

Sociaal Ondernemerschap utopie of werkelijkheid?.

Wat houdt dit in?

Sociaal ondernemerschap heeft primair een maatschappelijke missie. Is sociaal in de wijze waarop de onderneming wordt geleid. Kenmerken van een dergelijke organisatie zijn:

• Winst mag, maar de financiële doelen staan ten diensten van de missie en het vergroten van de maatschappelijke impact. De winst wordt vooral geherinvesteerd in het bedrijf door b.v. alle medewerkers te laten meeprofiteren en/of nieuwe mensen aan te nemen;

• Bestuur en beleid zijn gebaseerd op een evenwichtige zeggenschap van alle betrokkenen;

• Fair naar iedereen; ook naar mensen met een (grote) achterstand op de arbeidsmarkt;

• Transparant en vooral eerlijk over de toekomstverwachting;

• Duurzaam in het omgaan met energie en brandstof.

Voor wie interessant?

Sociaal ondernemerschap biedt reële perspectieven op betaald werk aan: schoolverlaters die geen werk kunnen vinden, mensen in de bijstand die nog kunnen en ook willen werken, ouderen (60+) die nog willen werken maar nergens meer worden aangenomen, gepensioneerden die hun rijke ervaring willen delen met de jongere generatie, voormalige thuiszorgmedewerkers en mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap.

De lokale politiek in Leiderdorp heeft zich onder andere tot doel gesteld om te investeren in de ‘Baanderij’. Hier liggen kansen om ‘de daad bij het woord te voegen’!

Op welke wijze?

De lokale politiek kan o.a. een aantal maatregelen nemen om het investeringsklimaat te stimuleren en te vergemakkelijken. Gedacht kan worden aan: het versimpelen van de wet- en regelgeving ten aanzien van het investerings- en vestigingsbeleid en/of het versoepelen van de aanbestedingsprocedures en het toezien op gelijke kansen ook voor de kleinere ondernemers.

Een andere mogelijkheid vormt het in het leven roepen van een ‘Denktank Sociaal Ondernemerschap’; bestaande uit vooruitstrevende vertegenwoordigers afkomstig uit de politiek, zakelijke dienstverlening en het ondernemers-veld.

Suggesties

De Denktank zou zich daarbij kunnen richten op bijvoorbeeld.: een Talent School. De Talent School leert te ontdekken waar je goed in bent en helpt je bij het vermarkten daarvan.

Een ander voorbeeld is: het oprichten van de ‘Stichting Groen’ die als doel heeft de inrichting en het onderhoud van onze groenvoorzieningen een kwaliteitsimpuls te geven. Slogan zou kunnen zijn: ‘met minder meer bereiken’. Ben ervan overtuigd, dat je zeker met dit laatste veel handen op elkaar krijgt en veel mensen bereid zult vinden om zich hiervoor in te spannen.

Mijn conclusie is: geen utopie, maar noodzakelijk en haalbaar!

Eric Majoie





Terug naar homepage

Sterk en Sociaal
Word nu lid!

Meld je nu aan